„Zdrowe kanapki” w klasie 2
W dniu 03.10.2025r. uczniowie klasy II wzięli udział w zajęciach praktycznych związanych z tematyką zdrowego odżywiania. Podczas lekcji dzieci samodzielnie przygotowywały zdrowe kanapki, wykorzystując świeże i wartościowe składniki takie jak: pieczywo pełnoziarniste, masło, ser, wędlinę, sałatę, ogórki, pomidory, paprykę, szczypiorek oraz awokado.
Zajęcia rozpoczęły się rozmową na temat zasad zdrowego żywienia i znaczenia drugiego śniadania w codziennej diecie dziecka. Następnie uczniowie, z zachowaniem higieny i bezpieczeństwa, przystąpili do tworzenia własnych kanapek według własnych pomysłów.
Była to doskonała okazja do: – rozwijania samodzielności, – utrwalenia zasad higieny, – nauki współpracy i dzielenia się, – kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.
Zajęcia przebiegły w miłej i radosnej atmosferze, a dzieci z dumą zjadły przygotowane przez siebie kanapki. 
|