Joomla! jest wolnym oprogramowaniem dostępnym na licencji GNU GPL.
Naszą witrynę przegląda teraz 21 gości
PYSZNE KANAPKI W WYKONANIU KLASY II
KOLOROWA I PYSZNA SURÓWKA
W WYKONANIU UCZNIÓW KLASY I
W ramach programu Szkolna przerwa śniadaniowa- mleczna z warzywa, owocowa uczniowie klasy I przygotowywali zdrową surówkę.
Wszyscy z niecierpliwością nie mogli się doczekać, kiedy przystąpią do kulinarnych zajęć. Po przygotowaniu surówki z jabłek i marchewek odbyła się degustacja. Po minach dzieci można było wnioskować, że zrobiony przez nie posiłek bardzo im smakował.
Przyrządzenie surówki dało dzieciom wiele satysfakcji. Jednocześnie uświadomiły sobie jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu oraz jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców.
Smaki jesieni
czyli zajęcia kulinarne w klasie II
Już od samego rana w klasie II panowało niezwykłe poruszenie. Uczniowie podsumowując temat o jesiennych warzywach i owocach – tego dnia zmienili się w kulinarnych szefów kuchni i wykonywali smaczne i zdrowe śniadanie z darów Pani Jesieni.
Do tego zadania uczniowie podeszli bardzo poważnie. Każdy z nich był do zajęć przygotowany na 100%. Fartuszki, ściereczki, deski do krojenia wszystko było przygotowane perfekcyjne.
Po przygotowaniu miejsca pracy i dokładnym umyciu rąk uczniowie zabrali się do pracy. Kroili, smarowali, układali do momentu aż powstały smaczne, estetyczne i kolorowe kanapki. Każda była inna i niepowtarzalna.
Najmilszym momentem był moment degustacji – trudno było nie skosztować takich przysmaków. Wszystkie były wyśmienite.
Nie zabrakło oczywiście waloru edukacyjnego- uczniowie – podczas wykonywania prac kulinarnych – dzielili przyniesione owoce lub warzywa na sylaby, głoski i literki. Odpowiadali na pytania czy jest to owoc krajowy czy zagraniczny.
Na pewno powtórzymy kolejny kulinary projekt.
TYDZIEŃ ZDROWIA
SMACZNIE,ZDROWO I SPORTOWO
oraz
Jabłka dla zdrowia i urody
Dnia 10.10.2022r. rozpoczęliśmy tydzień zdrowia w naszej szkole. W ramach dyżuru klasa VI zorganizowała w holu szkolnym kącik z owocami prosto z sadu. Każdy mógł spróbować pysznych, soczystych jabłek i gruszek.
Klasa II w ramach innowacji pedagogicznej ph. W zdrowym ciele, zdrowych duch wykonała piramidę zdrowego żywienia i omówiła grupy żywieniowe. Wzięła udział w konkursie klasowym na najpiękniejszą rymowankę o zdrowiu, a na koniec dnia wykonała własnoręcznie pyszny, zdrowy sok z owoców i warzyw-pycha.
Zdrowo ikolorowo!!!
Dnia 30.03.2022r. uczniowie klasy drugiej, kierując się zasadami zdrowego odżywiania, wykonali witaminowe, zdrowe i kolorowe kanapki, które potem sami skonsumowali! Kanapki były pyszne!!!W zdrowym ciele, zdrowy duch!!!
Podczas lekcji języka niemieckiego uczniowie klasy II nie tylko poznali nazwy owoców i warzyw w tym języku, ale dowiedzieli się również, że owoce i warzywa to skarbnica składników odżywczych, dlatego należy po nie sięgać jak najczęściej.
Pierwsza klasa hoduje rośliny w szkole i w domu!!!
Własny szczypiorek to zdrowy dodatek do kanapek!!!
Sałatka owocowa smaczna i zdrowa!
Szkoła od wielu lat realizuje program edukacyjny „Owoce, warzywa i mleko w szkole”. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym. Realizując ten program uczniowie kl. II wykonali śliczne ludziki warzywne.