Joomla! jest wolnym oprogramowaniem dostępnym na licencji GNU GPL.
Naszą witrynę przegląda teraz 6 gości
Ludziki z warzyw i owoców w klasie I
Jesień jest porą roku, która inspiruje do wykorzystywania jej darów nie tylko w sposób praktyczny, ale też uruchamia wyobraźnię i pozwala tworzyć różne artystyczne dzieła. W ramach edukacji prozdrowotnej uczniowie klas I po raz kolejny przypomnieli sobie o zdrowym odżywianiu, wartościach odżywczych owoców i warzyw oraz o piramidzie zdrowia. Następnie w klasie zrobiło się zdrowo i kolorowo, ponieważ każdy uczestnik zajęć zabrał się do wykonania ludzików z warzyw i owoców. Uczniowie wykazali się nie lada precyzją i wyobraźnią, aby najpierw pokroić warzywa na większe i mniejsze kawałki, a następnie stworzyć z nich ciekawe stworki. Wykorzystali do swoich ludzików różne materiały plastyczno- techniczne oraz przyprawy kuchenne.
ROBIMY SOKI warzywno-owocowe
Uczniowie klasy I dowiedzieli się, że owoce i warzywa w naturalny sposób pomagają zwiększyć odporność organizmu i są doskonałym źródłem witamin. Podczas zajęć dzieci robiły pyszny i zdrowy sok. Degustacja była udana, bezpieczeństwo zapewnione i dużo radości z wykonanej pracy!
PYSZNE KANAPKI W WYKONANIU KLASY II
KOLOROWA I PYSZNA SURÓWKA
W WYKONANIU UCZNIÓW KLASY I
W ramach programu Szkolna przerwa śniadaniowa- mleczna z warzywa, owocowa uczniowie klasy I przygotowywali zdrową surówkę.
Wszyscy z niecierpliwością nie mogli się doczekać, kiedy przystąpią do kulinarnych zajęć. Po przygotowaniu surówki z jabłek i marchewek odbyła się degustacja. Po minach dzieci można było wnioskować, że zrobiony przez nie posiłek bardzo im smakował.
Przyrządzenie surówki dało dzieciom wiele satysfakcji. Jednocześnie uświadomiły sobie jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu oraz jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców.
Smaki jesieni
czyli zajęcia kulinarne w klasie II
Już od samego rana w klasie II panowało niezwykłe poruszenie. Uczniowie podsumowując temat o jesiennych warzywach i owocach – tego dnia zmienili się w kulinarnych szefów kuchni i wykonywali smaczne i zdrowe śniadanie z darów Pani Jesieni.
Do tego zadania uczniowie podeszli bardzo poważnie. Każdy z nich był do zajęć przygotowany na 100%. Fartuszki, ściereczki, deski do krojenia wszystko było przygotowane perfekcyjne.
Po przygotowaniu miejsca pracy i dokładnym umyciu rąk uczniowie zabrali się do pracy. Kroili, smarowali, układali do momentu aż powstały smaczne, estetyczne i kolorowe kanapki. Każda była inna i niepowtarzalna.
Najmilszym momentem był moment degustacji – trudno było nie skosztować takich przysmaków. Wszystkie były wyśmienite.
Nie zabrakło oczywiście waloru edukacyjnego- uczniowie – podczas wykonywania prac kulinarnych – dzielili przyniesione owoce lub warzywa na sylaby, głoski i literki. Odpowiadali na pytania czy jest to owoc krajowy czy zagraniczny.
Na pewno powtórzymy kolejny kulinary projekt.
TYDZIEŃ ZDROWIA
SMACZNIE,ZDROWO I SPORTOWO
oraz
Jabłka dla zdrowia i urody
Dnia 10.10.2022r. rozpoczęliśmy tydzień zdrowia w naszej szkole. W ramach dyżuru klasa VI zorganizowała w holu szkolnym kącik z owocami prosto z sadu. Każdy mógł spróbować pysznych, soczystych jabłek i gruszek.
Klasa II w ramach innowacji pedagogicznej ph. W zdrowym ciele, zdrowych duch wykonała piramidę zdrowego żywienia i omówiła grupy żywieniowe. Wzięła udział w konkursie klasowym na najpiękniejszą rymowankę o zdrowiu, a na koniec dnia wykonała własnoręcznie pyszny, zdrowy sok z owoców i warzyw-pycha.
Zdrowo ikolorowo!!!
Dnia 30.03.2022r. uczniowie klasy drugiej, kierując się zasadami zdrowego odżywiania, wykonali witaminowe, zdrowe i kolorowe kanapki, które potem sami skonsumowali! Kanapki były pyszne!!!W zdrowym ciele, zdrowy duch!!!
Podczas lekcji języka niemieckiego uczniowie klasy II nie tylko poznali nazwy owoców i warzyw w tym języku, ale dowiedzieli się również, że owoce i warzywa to skarbnica składników odżywczych, dlatego należy po nie sięgać jak najczęściej.